مشکل استارت نخوردن ماشین تجربه ای نسبتاً رایج برای اکثر رانندگان است که می تواند ناشی از عوامل گوناگونی باشد و معمولاً در فصول سرد سال بیشتر بروز می کند. امداد خودرو ایلام در این مقاله دلایل استارت نخوردن ماشین و روش های تشخیص و راهکارهای رفع آن را مورد بررسی قرار داده است. توجه داشته باشید که استارت نخوردن خودرو با حالت استارت خوردن اما روشن نشدن آن متفاوت بوده و این دو وضعیت نباید با یکدیگر اشتباه گرفته شوند زیرا دلایل روشن نشدن خودرو ممکن است مستقل از عوامل مرتبط با استارت باشد.
در زمان مواجهه با استارت نخوردن خودرو نخستین قطعه ای که به ذهن می آید بررسی باطری است. باطری به عنوان یک قطعه مصرفی در خودرو دارای طول عمر مشخصی بوده که عموماً حدود دو سال تخمین زده می شود. با این حال عواملی نظیر عملکرد دینام می تواند بر دوام آن تأثیرگذار باشند.
در صورت خرابی باطری دیگر خودرو قادر به روشن شدن نخواهد بود. توصیه می شود از اقدام خودسرانه برای تعویض باطری اجتناب شده و ابتدا با امداد خودرو ایلام تماس حاصل نمایید که تا مشکل استارت نخوردن ماشین را رفع کرده و یا خودرو را تا تعمیرگاه معتبر یدک نماید و اینگونه با مراجعه به تعمیرگاه علت دقیق مشکل استارت نخوردن ماشین توسط متخصص بررسی و در صورت تشخیص خرابی باطری نسبت به تعویض آن اقدام شود.

استارت نخوردن ماشین
استارت به عنوان قطعه ای حیاتی در فرآیند روشن شدن خودرو از اجزای متعددی شامل زغال استارت، اتوماتیک، آرمیچر، چرخ دنده، دوشاخه، بوش و پوسته بیرونی تشکیل شده که با همکاری یکدیگر دنده فلایویل را درگیر و اطلاعات مربوط به آوانس جرقه را از طریق سنسور میل لنگ به واحد کنترل الکترونیکی ارسال می کند. هنگام استارت زدن جریان الکتریکی از باطری به استارت منتقل شده زغال ها این جریان را به آرمیچر رسانده و چرخش آرمیچر منجر به حرکت چرخ دنده و در نهایت روشن شدن موتور می گردد. هرگونه اختلال در عملکرد استارت و فرآیند برق رسانی آن می تواند عامل استارت نخوردن خودرو باشد.
دینام خودرو نیز در فرآیند استارت خوردن نقش غیرمستقیمی ایفا می کند. وظیفه اصلی دینام شارژ کردن باطری است. اگر دینام به درستی عمل نکرده و باطری را شارژ نکند یا در فرآیند شارژ اختلال ایجاد شود باطری تخلیه شده و این امر می تواند یکی از شایع ترین علل استارت نخوردن خودرو باشد. دینام از اجزایی نظیر زغال، آفتامات، آرمیچر، بالشتک، دیود، بلبرینگ و پوسته تشکیل شده که عملکرد صحیح هر یک از آن ها برای شارژ مؤثر باطری ضروری است.
سوئیچ خودرو نیز برای استارت زدن ضروری است. مجموعه سوئیچ شامل مغزی سوئیچ و سیم کشی مربوطه است و دارای سه وضعیت خاموش باز و استارت می باشد. در حالت باز برق به پشت آمپر و برخی اجزای موتور می رسد و در حالت استارت ولتاژ ۱۲ ولت از طریق سوئیچ تنها به اتوماتیک استارت منتقل شده و فرآیند استارت آغاز می گردد. هرگونه نقص در سوئیچ مغزی سوئیچ یا سیم کشی آن می تواند مانع از روشن شدن خودرو شود که در صورت استارت نخوردن خودرو به راحتی با امداد خودرو ایلام تماس حاصل نموده تا کارشناس مربوطه در محل حاضر و مشکل استارت نخوردن ماشین را رفع نماید.
باطری و استارت و دینام و سوئیچ چهار عامل اصلی در استارت نخوردن خودرو محسوب می شوند که عملکرد صحیح آن ها مکمل یکدیگر بوده و خرابی هر یک بر عملکرد سایرین نیز تأثیرگذار است. تشخیص دقیق علت استارت نخوردن ممکن است چالش برانگیز باشد لذا امداد خودرو ایلام در ادامه به نکات مهمی در این زمینه اشاره خواهد داشت تا اطلاعات مفیدی در این خصوص کسب نمایید.
در صورتی که پس از باز کردن سوئیچ هیچ گونه علامتی در صفحه کیلومتر مشاهده نشود توصیه می شود قبل از هر اقدامی فیوزهای خودرو بررسی گردد. در صورت اطمینان از سلامت فیوزها بایستی سوئیچ و مغزی آن به همراه سیم کشی و سوکت های مربوطه مورد بازبینی قرار گیرند.
چنانچه مسیر سیم کشی و مغزی سوئیچ سالم باشند احتمالاً مشکل از باطری است و در این مرحله باید تست شود. در این وضعیت احتمال قطع مدار باطری وجود دارد. در صورت عدم دسترسی به ابزار تست باطری می توان با احتیاط و به صورت لحظه ای قطب های باطری را با یک تکه سیم به یکدیگر متصل نمود. وجود جرقه قوی در یکی از قطب ها نشان دهنده سلامت نسبی باطری است در غیر این صورت باطری احتمالاً خراب بوده و نیازمند تعویض می باشد.
در صورتی که سوئیچ در وضعیت باز قرار داشته و پشت آمپر برق موجود باشد اما هنگام استارت زدن جریان برق قطع شده و خودرو استارت نخورد احتمالاً باطری ضعیف شده است. در این حالت باطری نیازمند شارژ مجدد یا در صورت لزوم تعویض خواهد بود. چنانچه ضعف باطری علت اصلی باشد معمولاً می توان با روش هایی نظیر هل دادن یا اتصال باطری به یک خودروی دیگر موتور را روشن نمود.
لازم به ذکر است که کار هل دادن خودروهای دارای تسمه تایم به ویژه محصولات ایران خودرو به دلیل احتمال آسیب به موتور در صورت پاره شدن تسمه تایم توصیه نمی شود و بهتر است حتما با امداد خودرو معتبری چون امداد خودرو ایلام تماس حاصل فرمایید تا مشکل استارت نخوردن ماشین رفع گردد. پس از روشن شدن خودرو از طریق روش های کمکی لازم است موتور حداقل به مدت یک ساعت روشن بماند تا دینام با شارژ کردن انرژی از دست رفته باطری را جبران نماید.
اگر پس از اقدام به استارت زدن هیچ عکس العملی مشاهده نشده و خودرو روشن نگردد برای یافتن علت این امر ابتدا باید مغزی سوئیچ سپس مسیر سیم کشی از سوئیچ به استارت و در نهایت خود استارت مورد بررسی قرار گیرد. در صورت سلامت سوئیچ و سیم کشی احتمالاً زغال استارت تمام شده یا آرمیچر آن سوخته که در این وضعیت نیز می توان از روش هل دادن برای روشن کردن خودرو استفاده نمود.
در بسیاری از موارد استارت ضعیف و دیر روشن شدن خودرو به اشتباه به خرابی باطری نسبت داده شود و منجر به تعویض بی مورد آن گردد. یکی از علل شایع این مشکل وجود نقص در بوش استارت است که در این صورت تعمیر استارت و تعویض بوش های آن ضروری است.
شنیدن صدای تق تق هنگام استارت زدن معمولاً نشان دهنده وجود مشکل در اتوماتیک استارت است که برای تست عملکرد اتوماتیک می توان با اتصال یک سر سیم به قطب مثبت باطری و سر دیگر آن به سوکت اتوماتیک عملکرد آن را ارزیابی نمود. اگر با این کار استارت به درستی عمل کرده و خودرو روشن شود احتمال ضعف اتوماتیک وجود دارد که در مواردی نصب یک رله تقویت کننده برق اتوماتیک می تواند این مشکل را برطرف سازد. با این حال اگر حتی با استفاده از سیم نیز استارت عمل نکند تعویض اتوماتیک ضروری خواهد بود.
خرابی چرخ دنده استارت نیز می تواند عامل استارت نخوردن خودرو باشد. شنیدن صدای قیژ هنگام استارت زدن علامت مشخصه مشکل استارت نخوردن ماشین در اثر خرابی چرخ دنده استارت است که معمولاً به آسانی توسط راننده قابل تشخیص بوده و شکستگی دوشاخه استارت نیز می تواند علائمی مشابه خرابی چرخ دنده ایجاد کند لذا در هنگام تعمیر استارت بررسی و در صورت لزوم تعویض دوشاخه نیز حائز اهمیت است.
همان طور که پیش تر اشاره شد دینام وظیفه شارژ باطری را بر عهده دارد. در صورت خرابی دینام و عدم شارژ باطری باطری به تدریج تخلیه می شود. خودرویی که دینام آن دچار نقص شده معمولاً پس از روشن شدن حداکثر تا حدود یک ساعت کار کرده و پس از خاموش شدن به دلیل خالی شدن باطری مجدداً روشن نخواهد شد. برای رفع این مشکل ابتدا باید دینام تعمیر شده و سپس باطری شارژ گردد.

مشکل استارت نخوردن خودرو در فصل سرما شیوع بیشتری دارد. در صورت مواجهه با این وضعیت از تعویض خودسرانه قطعات خودداری نمایید چرا که ممکن است علت اصلی مشکل استارت نخوردن ماشین قطعه دیگری باشد. با در نظر گرفتن نکات ذکر شده می توان نسبت به تشخیص احتمالی علت استارت نخوردن اقدام نموده و برای رفع آن به تعمیرکار متخصص مراجعه کرد. بار دیگر تأکید می شود که استارت نخوردن با روشن نشدن خودرو دو مسئله مجزا با علل و ایرادات متفاوت هستند. اگرچه بسیاری از قطعات خودرو در روشن نشدن آن دخیل هستند اما تنها چهار قطعه باطری و استارت و دینام و سوئیچ به طور مستقیم در استارت نخوردن خودرو مؤثر می باشند.
استارت نخوردن خودرو پس از انجام موتورشویی در کارواش از جمله مشکلات رایج به شمار می رود. تماس آب با اجزای الکتریکی خودرو نظیر واحد کنترل الکترونیکی، باطری، سیم کشی ها، شمع ها و… عامل اصلی بروز اختلال در روشن شدن موتور است. همچنین توصیه می گردد بلافاصله پس از رانندگی های طولانی مدت از انجام موتورشویی خودداری شود. زیرا تماس آب سرد با موتور داغ می تواند آسیب جدی به قطعات الکتریکی آن وارد نماید. در صورت بروز مشکل استارت نخوردن ماشین بعد از کارواش می توانید با امداد خودرو ایلام تماس بگیرید تا سریعا کارشناس مربوطه به محل اعزام گردیده و مشکل استارت نخوردن ماشین را رفع نماید و یا خودرو را تا تعمیگاه معتبر یدک کند.